Logo Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγιο αίτημα των κοινωνικών συνεταιριστών και γενικά του κλάδου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, είναι η υποστήριξη της προσπάθειάς τους για βιωσιμότητα, από τους ΟΤΑ.

Ο Δήμος Κηφισιάς μετά την πιλοτική εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού που είναι σε εξέλιξη (στο πλαίσιο της διεθνούς τάσης του εκδημοκρατισμού των δημοσίων δαπανών), αρχίζει να υλοποιεί τον σχεδιασμό του για οικονομική ανάπτυξη από τη βάση.

Η Ανθοκομική Εκθεση ΝΠΔΔ, υπό την προεδρεία του κ. Γιώργου Κομιανού, κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι στρατηγικοί άξονες είναι δύο:

Πρώτον, η ισχυροποίηση της Ανθοκομικής Εκθεσης ως δημόσια μάρκα (public brand) και δεύτερον, η εξωστρέφεια της στην κοινωνία, ώστε να αποτελέσει ένα ‘κέντρο επιχειρηματικότητας’ για όσους θέλουν να αντιδράσουν δυναμικά στην οικονομική κρίση.

Η Ανθοκομική Εκθεση με περίπου 80.000 επισκέπτες, μπορεί να δημιουργήσει το πεδίο ζεύξης προσφοράς και ζήτησης υπηρεσιών και προϊόντων του αγροτικού τομέα. Ως δημόσιος φορέας, έχει το ειδικό βάρος και τις υποδομές να βοηθήσει κυρίως αυτούς που είναι στο ξεκίνημά τους και δεν έχουν τα κεφάλαια να επεκταθούν άμεσα.

Για να εφαρμόσει αυτή τη νέα στρατηγική δημόσιας προσφοράς, η Ανθοκομική Εκθεση ΝΠΔΔ, έχει δρομολογήσει τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Την τροποποίηση της συστατικής πράξης της Ανθοκομικής, από ‘στατική’ τυπική Δημοσίου, σε ‘αναπτυξιακή’ που θα της επιτρέπει να συναλλάσσεται πιο εύκολα.
  2. Προσκαλεί στην 62η Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) που δραστηριοποιούνται, στην πράξη, στον αγροτικό τομέα, για να τους παρουσιάσει το έργο τους στο κοινό.
  3. Προσκαλεί στην 62η Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς, STARTUPS που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, για να τις παρουσιάσει στο κοινό και τους εμπόρους.
  4. Εξετάζει, την έναρξη της «Θεραπευτικής Κηπουρικής» μιας πρωτοπόρας ενέργειας για άτομα με ειδικές ανάγκες (αυτισμός, νοητική υστέρηση) μελών του Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση του Δήμου μας, μια δράση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ». Στόχος της Ανθοκομικής είναι, μέσα από την καλλιέργεια φυτών και την πώλησή τους, να τους βοηθήσει στην αυτάρκειά τους. Τα αποτελέσματα και τα επιστημονικά ευρήματα της ενέργειας αυτής θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα.
  5. Ετοιμάζεται να αξιοποιήσει διεθνή κονδύλια φιλανθρωπικών φορέων που επιθυμούν να επενδύσουν στους αναπτυξιακούς σκοπούς της Ανθοκομικής στα αντικείμενα της εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και της παραγωγής με στόχους την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον αγροτικό τομέα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  6. Εξετάζει την είσοδο στην αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας, με το σήμα της Ανθοκομικής. Τα προϊόντα αυτά θα αποτελέσουν σειρές στις κατηγορίες περιποίησης και συντήρησης κήπου και ειδών παραδοσιακής διατροφής. Όλα απολύτως φυσικά, χωρίς χημικά ή συντηρητικά και με τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι η βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, ο σεβασμός στη φύση και οι αρχές του ηθικού εμπορίου.

Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς - Αξιοποίηση και ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μέσω κοινών δράσεων με τον Δήμο Κηφισιάς

 

Την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016, έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ανθοκομικής κ. Γιώργου Κομιανού, του κ. Ηλία Τσουτσοπλίδη συμβούλου οργάνωσης της Ανθοκομικής, του κ. Βογιατζή Υπ. συντονισμού των έργων της Ανθοκομικής και του κ. Στέλιου Κατωμέρη προέδρου του Περιφερειακού Μηχανισμού ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Αττικής και εκπροσώπων των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Αλληλεγγύη», «Αμυλιάνθη», «Γεύσεις Ζωής» και «Κυκεών». Σκοπός της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση και ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μέσω κοινών δράσεων με τον Δήμο Κηφισιάς. Η εξέλιξη της συζήτησης ήταν θετική και μας οδήγησε σε ενδιαφέρουσες αποφάσεις για τις οποίες θα ενημερώσουμε σύντομα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής μετά τη συνάντηση: «Η Ανθοκομική με ιδιαίτερη χαρά, θα φιλοξενήσει φέτος Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον πρωτογενή, αγροτικό τομέα σαν μέσο να απασχοληθούν ενεργά και παραγωγικά συμπολίτες μας που είναι άνεργοι. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους για τον τρόπο προβολής και υποστήριξης τους».