Κίτρινο Γιασεμί

Το κίτρινο γιασεμί (Jasminum nudiflorum) είναι μάλλον το εκκεντρικό μέλος της «παρέας» των γιασεμιών (Jasminum sp.).

Αναρριχώμενο ακριβώς δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι, τα άνθη του δεν έχουν άρωμα, ούτε είναι καλοκαιρινά, τα μακριά τοξωτά κλαδιά του δεν είναι λεπτά σαν εύκαμπτο σύρμα. Το κίτρινο γιασεμί μοιάζει να είναι η εξαίρεση ανάμεσα στα άλλα γιασεμιά: είναι ήμι-αναρριχώμενο, κάνει πάρα πολλά κίτρινα άνθη που εμφανίζονται συνήθως τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αλλά δεν είναι απίθανο να τα δούμε ακόμη και απ’ τον Ιανουάριο. Γι΄αυτό είναι καλή ιδέα να το φυτέψουμε κάπου όπου θα μπορούμε να το βλέπουμε το χειμώνα και την άνοιξη.

Φυτό - Κίτρινο Γιασεμί. Το λένε και γυμνανθές!

Αν το βάλετε σε γλάστρα, βρείτε μία που θα είναι αρκετά μεγάλη και ψηλή ώστε τα κλαδιά να κρέμωνται γύρω της. Αν το βάλετε στην άκρη της βεράντας, τα κλαδιά θα κρεμαστούν προς τα έξω, «φροντίζοντας» περισσότερο την εξωτερική εμφάνιση της βεράντας σας.

Τα κλαδιά του έχουν τετραγωνική διατομή

Στον κήπο το κίτρινο γιασεμί θα πιάσει αρκετά χώρο, αφού μπορεί εύκολα να φτιάξει μία πράσινη μάζα διαμέτρου 3 ή ακόμη και 4 μ. με ύψος το πολύ 2 μ. Με τον όγκο του μπορεί να κρύψει μια άσχημη περίφραξη ενώ με τα μακρυά κλαδιά του μπορεί να απαλύνει την κορυφή ενός απότομου πρανούς. Αλλά αυτά είναι μόνον δυο προτάσεις, ανάμεσα στις πολλές πιθανές χρήσεις του στον κήπο.

Είναι βολικό φυτό για τους … τεμπέληδες κηπουρούς, γιατί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς ενώ τα μαλακά κλαδιά του κάνουν εύκολο το κλάδεμα. Κλαδεύουμε το κίτρινο γιασεμί αμέσως μετά την ανθοφορία αφαιρώντας μικρό τμήμα των κλαδιών του. Ομως σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα χρειαστεί λίγη δουλειά για να αφαιρέσουμε ξερά κλαδάκια του και να το διατηρήσουμε όμορφο και «καθαρό». Αυτό με τα ξερά κλαδάκια προσέξτε το. Αν τα αφαιρούμε κάθε χρόνο, τότε δεν θα μαζευτούν πολλά.

Κίτρινο γιασεμί που έχει μείνει εντελώς ακλάδευτο σε περίφραξη. Με λίγη προσοχή μπορεί κανείς να διακρίνει ότι έχει κάμποσα ξερά κλαδάκια ανάμεσα στο πράσινα.

Πάντως ανταποκρίνεται ακόμη και στο αυστηρό κλάδεμα με την παραγωγή περισσότερων βλαστών, όμως τέτοιο κλάδεμα μάλλον χαλάει την ελεύθερη κρεμοκλαδή εμφάνισή του. Αν δηλαδή, θέλουμε να έχουμε στον κήπο μας έναν θάμνο με αυστηρά καθορισμένο σχήμα, τότε ας επιλέξουμε κάποιο άλλο είδος θάμνου και όχι το κίτρινο γιασεμί.

Τα μπουμπούκια του έχουν ελαφρώς πορτοκαλί απόχρωση

Καθώς προχωρά η άνθιση, τα άνθη χάνουν το κίτρινο χρώμα τους, γίνονται άσπρα και μετά πέφτουν

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Αντέχει καλά στην παγωνιά. Αν κάνει πολύ κρύο μπορεί να χάσει τα φύλλα του αλλά θα αναπτυχθούν νέα μέσα στην άνοιξη. Το καλοκαίρι δεν πρέπει να αμελήσουμε το πότισμά του. Λίπασμα θα του δίνουμε κάθε άνοιξη μετά την ανθοφορία και ξανά το φθινόπωρο. Ομως τα γιασεμιά που είναι σε γλάστρα θα χρειαστούν τακτικές λιπάνσεις μια φορά το μήνα, από το Μάρτιο μέχρι και το Σεπτέμβριο με εξαίρεση το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος