Μεταξάκι ή Πορτουλάκα

Το μεταξάκι ή αλλιώς πορτουλάκα (Portulaca grandiflora) είναι ένα μικρό εποχικό φυτό που είναι γεμάτο λουλούδια όλο το καλοκαίρι κι ακόμη περισσότερο. Είναι επίσης ένα «εύκολο» φυτό κατάλληλο ακόμη και για τον πιο ανίδεο κηπουρό. Δηλαδή, είναι κατάλληλο για να αποκτήσει κανείς εμπειρία στην καλλιέργεια εποχικών. Επιπλέον, αν έχετε την τύχη ο κήπος σας να είναι μπροστά στο κύμα, τότε η πορτουλάκα είναι κατάλληλη και για εσάς.

Τα άνθη της πορτουλάκας είναι κίτρινα, λευκά, πορτοκαλί, κόκκινα, φούξια και ροζ

Μικρά μεταξάκια, ανθισμένα ή λίγο πριν ανθίσουν θα βρούμε σε όλα τα φυτώρια. Ομως, ο πιο φτηνός τρόπος για να τα αποκτήσουμε είναι να αγοράσουμε ένα φακελάκι με σποράκια. Μ’ αυτό, και υπολογίζοντας ότι κάθε μεταξάκι θα πιάσει χώρο 10 x 10 εκ., γεμίζουμε πυκνά τουλάχιστον δύο μεγάλες ζαρντινιέρες. Δηλαδή με 1-2 ευρώ που στοιχίζει ένα φακελάκι σπόρων θα έχουμε λουλούδια για όλο το καλοκαίρι. Σπέρνουμε όλο το Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.

Το μεταξάκι είναι ένα από τα πιο «εύκολα» εποχικά γι΄αυτό και είναι ιδανικό για αρχάριους κηπουρούς

Να τι θέλει η πορτουλάκα: χώμα που στραγγίζει καλά, ηλιόλουστη θέση, ποτίσματα μόνον όταν είναι καλά στεγνό το χώμα και μία δόση λίπασμα στο χώμα πριν τη σπορά ή όταν τα φυτά μεγαλώσουν λίγο.

Για να σπείρουμε σε ζαρντινιέρα κάνουμε τα εξής:

Bάζουμε σπασμένα κεραμικά ή ελαφρόπετρα στις τρύπες του πυθμένα και τη γεμίζουμε με χώμα «εξωτερικού χώρου», μέχρι 2-3 εκ. κάτω από το χείλος της.
Καθορίζουμε τις θέσεις σποράς έτσι ώστε κάθε θέση να απέχει από τη διπλανή 10 εκ. το πολύ. Σε κάθε θέση σποράς βάζουμε 2 ή 3 το πολύ σποράκια και τα σκεπάζουμε ελαφρά με το χώμα.
Ποτίζουμε πολύ απαλά και προσεκτικά για να μη σκορπίσουν οι σπόροι.
Μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι, δηλαδή σε 7-10 μέρες, θα ποτίζουμε όποτε το χώμα παύει να είναι νωπό.
Αφού βλαστήσουν αραιώνουμε ελαφρά τα ποτίσματα. Ομως πάντα ποτίζουμε προσεκτικά για να μη σπάσουμε τα νεαρά φυτά.
Οταν αυτά μεγαλώσουν αρκετά θα ποτίζουμε μόνον όποτε το χώμα είναι εντελώς στεγνό, γιατί το μεταξάκι αντέχει πολύ στην ξηρασία.

Τα ίδια κάνουμε και για να σπείρουμε στο χώμα του κήπου, η μόνη διαφορά είναι πως πριν τη σπορά σκαλίζουμε το χώμα για να είναι αφράτο.

Το Φυτό Μεταξάκι

Αν μετά την ανθοφορία, μαζέψουμε τους σπόρους από τους μικρούς καρπούς της πορτουλάκας, μπορούμε να τους φυλάξουμε σε κάποιο στεγνό μέρος για να τους σπείρουμε την επόμενη άνοιξη.

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος