Έλατο

Φυσικό έλατο με ρίζες

Εκτός από κομμένα έλατα βρίσκουμε στην αγορά και έλατα μέσα σε γλάστρες. Είναι φυτά που έχουν ρίζες και μπορούν μετά τις γιορτές να φυτευτούν στο χώμα του κήπου και να μεγαλώσουν εκεί. Πριν επιλέξτε κάτι τέτοιο σιγουρευτείτε ότι το κλίμα της περιοχής σας είναι κατάλληλο για το έλατο.
Τα έρριζα έλατα που βρίσκουμε στην αγορά είναι συνήθως τα δύο είδη ελάτου της χλωρίδας μας, δηλαδή το έλατο της Κεφαλονιάς (Abies cephalonica) και το μακεδονικό έλατο (Abies borisii-regis). Αμφότερα ευδοκιμούν σε έδαφος με άριστη στράγγιση. Επομένως, εκεί που πρόκειται να φυτέψουμε το έλατό μας σκάβουμε έναν μεγάλο λάκκο και ανακατεύουμε στο χώμα που βγάλαμε 2-3 φτιαριές ελαφρόπετρα. Βάζουμε το έλατο στη θέση του και γεμίζουμε το λάκκο με το χώμα που είναι πια εμπλουτισμένο με ελαφρόπετρα.

Κεφαλονίτικο έλατο σε κήπο στη βόρεια Αττική. Τα τεράστια γιούκα το προστατεύουν από τους ξερούς και ζεστούς νοτιάδες

Οσον αφορά στην καταλληλότερη θέση, αυτή πρέπει να είναι σκιερή ή ημισκιερή και με βορινή έκθεση. Τα έλατα όσο είναι μικρά δεν αγαπούν τον ήλιο και δεν έχουν πρόβλημα με το κρύο του χειμώνα. Αντιθέτως, η καλοκαιρινή ζέστη σε συνδυασμό με την ξερή ατμόσφαιρα πολλών περιοχών της νότιας Ελλάδας δεν τα ευνοεί καθόλου.

Σε πρώτο πλάνο μακεδονικό έλατο στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη

Αν έχετε σκοπό να το κρατήσετε μέσα σε γλάστρα, να ξέρετε ότι θα δυσκολευτείτε. Ο περιορισμένος χώρος της δεν είναι ό,τι καλύτερο για κανένα έλατο. Τέλος, αν επιλέξετε κομμένο έλατο ας γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το βάλουμε στο χώμα και να ριζώσει.

Διαβάστε ακόμη σχετικά με τα έλατα:
Γιατί πέφτουν οι βελόνες του έλατου;
Χριστουγεννιάτικο έλατο για τη βεράντα.
Φυσικό έλατο κομμένο.
Κλαδεύεται το έλατο;

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος