Αγγελική

Το φυτό Αγγελική

Αγγελική, αξιόπιστη και ανθεκτική.

Υπάρχουν φυτά που διατυμπανίζουν την παρουσία τους στον κήπο με τα φανταχτερά άνθη τους, με το φύλλωμά τους ή και με τα δύο μαζί. Τέτοια είναι η τριανταφυλλιά και η ορτανσία, για παράδειγμα.

Υπάρχουν και τα φυτά που περιβάλλονται από κάποιον «μύθο». Το τσίκας, για παράδειγμα, έχει φυλλωσιά παράξενη και εντυπωσιακή. Εξίσου παράξενο είναι και το άνθος του ενώ κουβαλάει και την «ιστορία» του ακριβού φυτού με τη σπάνια ανθοφορία.

Υπάρχουν όμως και εκείνα τα φυτά που πρασινίζουν τον κήπο χωρίς «φασαρία». Χωρίς να έχουν φανταχτερά άνθη ή παράξενους χρωματιστούς καρπούς. Μεγαλώνουν χωρίς να μας απασχολούν με προβλήματα ή με τις απαιτήσεις τους.
Με άλλα λόγια κάνουν τη δουλειά τους ήσυχα και διακριτικά. Και αν κάποτε κάτι πάει στραβά, αν έρθει μια αναποδιά του καιρού για παράδειγμα, θα την ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα ενώ εμείς θα προσπαθούμε να συνεφέρουμε τους φανταχτερούς συγγενείς τους.

Η αγγελική (Pittosporum tobira) είναι τέτοια περίπτωση.

Άνθη φυτού Αγγελικής

Είναι ένας αειθαλής θάμνος με αρωματικά λευκά λουλουδάκια το Μάιο. Μπορούμε να τη φυτέψουμε σε θέση ηλιόλουστη ή και σκιερή. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος και αντέχει πολύ στην ξηρασία. Ομως ανταποκρίνεται στο πότισμα με ταχύτερη ανάπτυξη. Η αγγελική είναι κατάλληλη και σε παραθαλάσσιους κήπους. Κλαδεύεται όπως θέλουμε γιατί έχει από τη φύση της πυκνή φυλλωσιά.

Μια αγγελική μπορεί να γίνει μέχρι 4,5-5 μ. ψηλή με διάμετρο 3 μ. περίπου.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αγγελικές για να φτιάξουμε έναν φυτικό φράχτη.

Μπορούμε επίσης να τις συνδυάσουμε με άλλους θάμνους.

Μπορούμε ακόμη να τη διαμορφώσουμε σε σχήμα μικρού δέντρου. Κάτι τέτοιο όμως θα πάρει χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

Η αγγελική μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα όμως ο περιορισμένος χώρος δεν της επιτρέπει να αποδώσει πλήρως. Για τη γλάστρα, αλλά και για τον κήπο, είναι καταλληλότερη η μικρόσωμη ποικιλία της, Pittosporum tobira Nanum, δηλαδή η νάνα αγγελική.

Αυτή γίνεται περίπου 1 μ. ψηλή με διάμετρο μέχρι 1,5 μ. Εχει πολύ πυκνή φυλλωσιά από τη φύση της. Επομένως θα χρειαστεί από ελάχιστο έως και καθόλου κλάδεμα. Οι απαιτήσεις της είναι η ίδιες με αυτές της μεγάλης αδελφής της. Ομως σπάνια θα τη δούμε να ανθίζει.

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος