Αζαλέα

Για τον πολύ κόσμο η αζαλέα είναι ένα από τα ανθισμένα φυτά των Χριστουγέννων και των μαιευτηρίων. Στην πραγματική ζωή όμως, φυσιολογικά δηλαδή, αυτή δεν ανθίζει ούτε τα Χριστούγεννα ούτε όταν επισκεπτόμαστε ένα μαιευτήριο.

Οι ολάνθιστες αζαλέες που βρίσκουμε στην αγορά απ’ τα μέσα του φθινόπωρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης περίπου, είναι «φορτσαρισμένες».

Δηλαδή οι καλλιεργητές τις υποβάλλουν σε ειδικές συνθήκες έτσι ώστε να έτοιμες για τις άφθονες ονομαστικές και άλλες γιορτές που έχουμε από το Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο.

Φυτό Αζαλέα


Οσοι έχουν στον κήπο ή στη βεράντα τους μία αζαλέα ξέρουν καλά ότι θα δουν τα λουλούδια της κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη, απ’ το Μάρτιο μέχρι
το Μάιο περίπου. Θα μείνουν έτσι για 5-6 εβδομάδες περίπου αν δεν έρθει καμιά ξαφνική και πρόωρη ζέστη που θα αναγκάσει τα άνθη να πέσουν νωρίτερα. 

Αν λοιπόν αυτή την περίοδο (είτε λόγω … εορτών, είτε λόγω … μαιευτηρίου) βρεθήκατε να έχετε μια αζαλέα τότε να ξέρετε ότι, πρώτον, προφανώς δεν θα βγάλει νέα άνθη την άνοιξη που έρχεται και δεύτερο ότι μπορεί να της χρειαστούν 1-2 χρόνια για να συνέλθει και ανθίζει στην ώρα της.

Φυτό Αζαλέα σε γλάστρα

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος