Αμαρυλλίδα

Τα μυστικά της Αμαρυλλίδας

Φυτό Αμαρυλλίδα

Η αμαρυλλίδα ή ιππέαστρο (Hippeastrum sp.) είναι ένα βολβώδες φυτό με τεράστιο άνθος σε διάφορα χρώματα. Είναι ένα «εύκολο» φυτό όμως είναι πολλοί αυτοί που παραπονιούνται ότι βλέπουν το λουλούδι μόνο όταν το αγοράζουν και μετά δεν ξανανθίζει.
Έχει ένα «κόλπο» για να βγάλει ξανά λουλούδια: όταν το λουλούδι «πεθάνει», κόβουμε το μίσχο του και αφήνουμε τα φύλλα απείραχτα. Τοποθετούμε τη γλάστρα σε θέση φωτεινή αλλά μακριά απ’ το άμεσο ηλιακό φως.

Με δεδομένο ότι είναι σε γλάστρα δίνουμε πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία), υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα. Στις αρχές του φθινοπώρου τα φύλλα αρχίζουν να χαλάνε. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό πρέπει να «ξεκουραστεί». Σταματάμε τα ποτίσματα, ώστε να βοηθήσουμε το φυτό να μπει σε λήθαργο.
Όταν τα φύλλα κιτρινίσουν τελείως, τα κόβουμε απ’ τη βάση τους και … ξεχνάμε την αμαρυλλίδα μας μέχρι να ξυπνήσει ξανά, την επόμενη άνοιξη, οπότε και αρχίζουμε σιγά σιγά τα ποτίσματα. Είναι πολύ πιθανό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε κι άλλα άνθη και όχι ένα μόνο…

Σε περιοχές όπου ο χειμώνας είναι βαρύς και οι βροχές άφθονες καλό είναι να μεταφέρουμε την γλάστρα σε σκοτεινό χώρο, χωρίς κεντρική θέρμανση και να την κρατήσουμε εκεί μέχρι την άνοιξη. Τότε, μπορούμε να ξαναφέρουμε αμαρυλλίδα στην συνηθισμένη της θέση. Μεταφυτεύουμε κάθε 2-3 χρόνια, μετά την άνθηση.

Η αμαρυλλίδα (Hippeastrum) θα έπρεπε να ονομάζεται ιππέαστρο, για να μην τη μπερδεύει κανείς με την μπελαντόνα (Amarrylis belladona), που είναι άλλο φυτό.

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος