Μυγοπαγίδα Αφροδίτης

Στις κοντινές φωτογραφίες είναι λίγο τρομακτική. Εάν η φωτογραφία είχε τραβηχθεί με κάποιο φακό κατάλληλο για κοντινές λήψεις, τότε θα φαινόταν ακόμη πιο τρομακτική.

Το Φυτό Διονέα ή μυγοπαγίδα της Αφροδίτης

Αυτή είναι η Διονέα (Dionaea muscipula), αλλιώς μυγοπαγίδα της Αφροδίτης. Μάλλον είναι το πιο δημοφιλές εντομοφάγο, (ούτε σαρκοφάγο ούτε σαρκοβόρο) φυτό στην Ελλάδα.

Το Φυτό Διονέα ή μυγοπαγίδα της ΑφροδίτηςΣυμφέρει να τοποθετήσουμε τη διονέα μέσα σε ένα μπολ και όποτε δούμε ότι κατέβηκε η στάθμη του νερού να συμπληρώνουμε λίγο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι βάζοντας μερικές διονέες ή κάποιο άλλο εντομοφάγο φυτό στο σπίτι θα απαλλαγούν από τα κουνούπια. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ίσως αν γεμίσουμε το σπίτι, πατώματα και τοίχους με τέτοια φυτά, να φανεί διαφορά. Η προτίμηση αυτών των φυτών στα έντομα οφείλεται στο ότι τρέφονται με χημικά στοιχεία που βρίσκουν στα έντομα και όχι στο έδαφος.

Φροντίδες

  • Τοποθετούμε το φυτό σε εσωτερικό χώρο, χειμώνα – καλοκαίρι μπροστά πίσω από ένα παράθυρο έτσι ώστε να βρίσκεται σε σημείο φωτεινό που όμως δεν θα δέχεται άμεσα τις ακτίνες του ήλιου.
  • Η διονέα μπορεί να βρίσκεται συνέχεια μέσα στο νερό. Γι’ αυτό βάζουμε τη γλάστρα μέσα σε ένα μπολ και το διατηρούμε γεμάτο με νερό.
  • Συμπληρώνουμε όποτε αδειάζει και αυτό είναι το πότισμα της.
  • Όμως χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό και όχι νερό της βρύσης, δηλαδή αυτό που βάζουμε στο σίδερο ή στο αυτοκίνητο.
  • Δεν ποτίζουμε το χειμώνα. 
  • Δεν ταΐζουμε το φυτό μας μύγες, κουνούπια και μυρμήγκια, θα βρει μόνο του την τροφή του.
  • Δεν αγγίζουμε τα φύλλα με το χέρι για να τα αναγκάσουμε να κλείσουν. Έτσι το φυτό σπαταλάει ενέργεια.

Το φυτό Διονέα ή μυγοπαγίδα της ΑφροδίτηςΠροσέξτε την παρουσία βρύων επάνω στο χώμα της γλάστρας. Η Διονέα αγαπά την υγρασία.

Η διονέα είναι εύκολη στην καλλιέργεια, καθώς η σημαντικότερη φροντίδα που ζητά είναι να μην την ξεχάσουμε απότιστη. Το χειμώνα μπορεί να τη δούμε να εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, την άνοιξη θα ξαναβγάλει τα φύλλα-δαγκάνες. Έχει και λουλούδι, είναι άσπρο χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος