Νυχτολούλουδο

Δεν μετράει πάντα η εμφάνιση! Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των φυτών με καλύτερο παράδειγμα το νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnum).
Είναι ένας μέτριου μεγέθους θάμνος με ημι-αειθαλή και απλή, πράσινη φυλλωσιά. Τα λουλούδια του είναι υπόλευκα και τόσο μικρά ώστε να περνούν απαρατήρητα τη μέρα. Αλλά μόνον τότε, γιατί τη νύχτα ανοίγουν και σκορπούν το δυνατό άρωμά τους.

Το Φυτό Νυχτολούλουδο

Δυστυχώς, εδώ που είναι αυτό το νυχτολούλουδο δεν μπορούμε να το μυρίσουμε.

Η καλλιέργειά του δεν έχει κάποιο «μυστικό»: ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα και δίνουμε πλήρες (με όλα τα θρεπτικά στοιχεία) λίπασμα στις αρχές της άνοιξης. Όμως αν το έχουμε σε γλάστρα θα χρειαστεί να του δίνουμε λίπασμα μία φορά το μήνα μέχρι τον Ιούνιο. Στις αρχές της άνοιξης, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, κάνουμε και ένα ελαφρύ ή μέτριο κλάδεμα για να πυκνώσει η φυλλωσιά του. Με το κλάδεμα αυτό μειώνουμε το μήκος των κλαδιών του κατά το 1/3 ή και το 1/2 αν το νυχτολούλουδό μας δεν είναι πολύ ζωηρό.

Το χειμώνα χρειάζεται προστασία όταν το θερμόμετρο φλερτάρει με το 0 (°C). Άρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη βόρειο Ελλάδα εκτός και αν μπορούμε να το προστατεύσουμε απ΄το κρύο με κάποιο τρόπο όπως να το έχουμε σε γλάστρα που θα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο όταν έχει κρύο. Μπορούμε επίσης να το καλύψουμε με αντιπαγετικό ύφασμα (αντιπαγετικό φλις).

Πολλοί, κυρίως οι φίλοι του κινηματογράφου, συγχέουν το νυχτολούλουδο με το δειλινό (Mirabilis jalapa). Το δεύτερο είναι ένα μικρό εποχικό και μάλλον αυτό είναι το «νυχτολούλουδο» των θερινών κινηματογράφων.
Σχετικά με το νυχτολούλουδο ίσως σας ενδιαφέρουν και αυτά:
Κάποιος ρώτησε. Γιατί μαραίνεται το νυχτολούλουδο;
Κάποιος ρώτησε. Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο;

 

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος