Πορτοκαλιά

Πότε ωριμάζουν τα πορτοκάλια;

 Ενώ δέχομαι συχνά ερωτήσεις του τύπου: «πότε να σπείρω το ένα ή πότε να φυτέψω το άλλο», η ερώτηση «πότε γίνεται η συγκομιδή του τάδε» είναι μάλλον σπάνια. Κι όμως έχει μεγάλη σημασία.

Το φυτό ΠορτοκαλιάΟκτώβριος, τα πορτοκάλια αρχίζουν να ωριμάζουν.

Οι περισσότερες ποικιλίες πορτοκαλιών αρχίζουν να ωριμάζουν απ’ τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά. Μόνο τα Βαλέντσια αργούν ακόμη. Αυτά ωριμάζουν από το Μάρτιο και μετά.

Τα πορτοκάλια Βαλέντσια συγκομίζονται από το Μάρτιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριούΤα πορτοκάλια Βαλέντσια συγκομίζονται από το Μάρτιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αξίζει τον κόπο να πούμε ότι, το χρώμα της φλούδας των πορτοκαλιών δεν είναι κριτήριο ωριμότητας. Με άλλα λόγια, πράσινα ή κίτρινα δεν έχει σημασία. Ένα πορτοκάλι μπορεί να είναι γλυκό ακόμη κι αν η φλούδα του είναι πράσινη, αλλά μπορεί να είναι ξυνό και να έχει φλούδα με ωραίο και λαμπερό πορτοκαλί – κίτρινο χρώμα.

Το φυτό Πορτοκαλιά - Το χρώμα δεν μετράει, πρέπει να δοκιμάσειςΤο χρώμα δεν μετράει, πρέπει να δοκιμάσεις.

Επομένως πριν τα κόψουμε όλα απ’ το δέντρο δοκιμάζουμε ένα απ’ αυτά. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που έχουν τα πορτοκάλια είναι πως μπορούν να «αποθηκευτούν» πάνω στο δέντρο. Εφ όσον δεν φοβόμαστε, ανέμους, χιόνια, καταιγίδες και χαλάζια, μπορούν να τα αφήσουμε πάνω στο δέντρο και να κόβουμε όποτε θέλουμε.

Άνθη Πορτοκαλιάς

Δεν είναι και πολύ σχετικό με το θέμα μας αλλά είναι εξαιρετικό. Αναφερόμαστε στο άρωμα των λουλουδιών της πορτοκαλιάς.

Source: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος