Θεραπευτικοί Κήποι 63ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς!

«ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ» – 63η Ανθοκομική Έκθεση 2017

Οι θεραπευτικοί κήποι είναι κήποι σχεδιασμένοι να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα. Θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί ενσυνείδητα ως θεραπευτικοί και θα πρέπει να αποδίδουν, ανάλογα με την περίσταση, κατευναστικές, χαλαρωτικές ή επανορθωτικές επιδράσεις στην πλειονότητα των ατόμων που κινούνται μέσα σε αυτόν ή απλώς τον βλέπουν από τους γύρω χώρους και κτίρια.

Θεραπευτικοί Κήποι στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς!

Οι κήποι μπορούν να είναι θεραπευτικοί με διάφορους τρόπους: μέσω της παρατήρησης, της ανάπαυσης, του περιπάτου, της ανακάλυψης ή της συμμετοχής σε διάφορες δραστηριότητες. Στόχος ενός θεραπευτικού κήπου είναι να επαναφέρει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία του ατόμου, μέσω της δυνατότητας ενός χώρου να ηρεμεί, να ανανεώνει, να αναζωογονεί, να παρέχει καταφύγιο ή να προτρέπει στην περίσκεψη.

Ένας περιποιημένος κήπος, η δημιουργία μικρής, ανθρώπινης κλίμακας και η ησυχία που κυριαρχεί στο χώρο, παρέχουν αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης. Τα μεγάλα δένδρα εκτός από την παροχή σκιάς προκαλούν μια αίσθηση προστασίας, θαλπωρής και σταθερότητας καθώς δημιουργούν ένα πιο φυσικό τοπίο γύρω τους. Τα σιντριβάνια και οι μικρές λίμνες ηρεμούν το νου δίνοντας ένα ακουστικό, οπτικό και εποχιακό ενδιαφέρον.

Θεραπευτικοί Κήποι στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς!

Η τοποθέτηση σημείων προσοχής, αισθητηριακών εναυσμάτων, χώρων περισυλλογής και χαλάρωσης και στοιχείων νερού που θα εμπλουτίσουν την εικόνα του κήπου είναι τα κεντρικά στοιχεία κατασκευής ενός θεραπευτικού κήπου. Η σωστή επιλογή των φυτών, η δημιουργία ευχάριστου μικροκλίματος, η απλή οργάνωση του χώρου, ο περιορισμός της ηχορύπανσης αλλά και η προσοχή στη συντήρηση αποτελεί τη θεμέλια λίθο σχεδιασμού τους.

Θεραπευτικοί Κήποι στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς!

 

Τα φυτά τα οποία παράγουν αρωματικά άνθη, έχουν πολύχρωμα φύλλα ή το φύλλωμά τους κινείται και θροΐζει ακόμα και με ελαφρύ αεράκι χαρίζουν χρώμα, μυρωδιά και ακουστικά στοιχεία. Η φύτευσή τους σε συστάδες διαφόρων φυτών δημιουργεί αντιθέσεις χρωματισμών, μορφών και επιπέδων και κάνει το χώρο πολύ πιο ενδιαφέροντα. Η δημιουργία αλέας μεγάλων δένδρων, τοποθετημένη με τρόπο που να επιστεγάζει τους κεντρικούς διαδρόμους, αποτελεί μια πολύ καλή προσέγγιση τόσο από σχεδιαστικής όσο και από πρακτικής άποψης. Φυτά με ιδιαίτερη μορφή, υφή ή χρώμα μπορούν, να αποτελέσουν πόλο έλξης σε ακριανά σημεία του χώρου.

Καρποί, άνθη και φύλλα μπορούν, να συλλεχθούν και η ενασχόληση με κηπουρικές δραστηριότητες παρέχει ανάπαυση από φόβους και έγνοιες. Η παραμονή στη φύση, η σωματική άσκηση και κόπωση, η επαφή με τα φυτά, η ικανοποίηση και η οικονομική ωφέλεια από την παραγωγή προϊόντων, προσφέρουν τα μέγιστα στην σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

Θεραπευτικοί Κήποι στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς!

Η σύγχρονη αντίληψη του θεραπευτικού κήπου αγκαλιάζει πλέον όλους τους χώρους, ακόμη και τους ιδιωτικούς κήπους. Συνήθως οι κήποι αυτοί χαρακτηρίζονται ως «κήποι ευεξίας» (wellness gardens), καθώς βοηθούν τους υγιείς ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς.

Οι κήποι ευεξίας προορίζονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε λίγους, εάν όχι σε ένα μόνο χρήστη και τις περισσότερες φορές ο σχεδιασμός και η δημιουργία τους καθορίζεται περισσότερο από τις ιδιωτικές προτιμήσεις του κατέχοντα. Με τον τρόπο αυτό ο κήπος μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο καταφυγίου, ‘’βάλσαμου’’ από την εντατική ζωή του εικοστού-πρώτου αιώνα.

Μαρία Γιδαράκου
Αρχιτέκτων Τοπίου – Γεωπόνος Διδάκτωρ Α.Π.Θ.