Ο λαχανόκηπος της αρμονίας στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς!

«ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Οι ευεργετικές επιδράσεις της κηπουρικής στην σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική υγεία του ανθρώπου έχουν ανακαλυφθεί από πολύ νωρίς και πολύ συχνά εντάσσεται πλέον σε προγράμματα θεραπείας ή αποκατάστασης ασθενών αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μερικά από τα σπουδαία οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με την κηπουρική είναι η επαφή και η παραμονή στη φύση, η σωματική και πνευματική κινητοποίηση, η αύξηση της αυτοεκτίμησης, η απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων και η ηθική και υλική ικανοποίηση που απορρέει από την καλλιέργεια των φυτών και την παραγωγή.

Για το λόγο αυτό φέτος στους θεραπευτικούς κήπους διαμορφώθηκε η γωνιά της «Κηπουρικής». Εκεί μπορούν οι μικροί μαθητές που επισκέπτονται την Έκθεση να μάθουν πώς να φυτεύουν φυτά από τους έμπειρους γεωπόνους της Έκθεσης.

Στο χώρο της κηπουρικής θα συναντήσετε επίσης τον «λαχανόκηπο της αρμονίας» ή κήπο της αρμονικής συγκαλλιέργειας των κηπευτικών που υποδηλώνει την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο η περισσότερων φυτικών ειδών στον ίδιο χώρο.

Τα φυτά που θα συμβιώσουν στον ίδιο καλλιεργούμενο χώρο θα πρέπει να έχουν διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης και συγκομιδής καθώς και διαφορετικό ριζικό σύστημα ανάπτυξης.

Η επιλογή φυτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά δημιουργεί περιβάλλον αλληλοβοήθειας και προστασίας από φυσικούς εχθρούς και ζιζάνια, παράλληλα όμως η ευνοϊκή συνύπαρξη των κατάλληλων φυτών οδηγεί σε καλύτερη απόδοση και παραγωγή, καθώς και στη διατήρηση της καλής δομής του εδάφους.

Ο λαχανόκηπος της αρμονίας περιλαμβάνει 12 τετράγωνα φύτευσης, με τον οδηγό καλλιέργειας, για να μάθετε ποια λαχανικά και ποια βότανα συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 1. Στο πρώτο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Αγγούρι – Φασόλι – Νεροκάρδαμο – Ραδίκι – Καρότο – Άνηθος – Καλαμπόκι.
 2. Στο δεύτερο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Κολοκύθα – Κατιφές – Ρίγανη – Καπουτσίνος.
 3. Στο τρίτο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Μελιτζάνα – Bασιλικός – Kατιφές – Αμάρανθος – Φασόλι.
 4. Στο τέταρτο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Τομάτα – Βασιλικός – Κατιφές – Μελισσόχορτο – Μέντα – Σχινόπρασο.
 5. Στο πέμπτο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Τοματίνια – Βασιλικός – Κατιφές – Ραδίκι – Μέντα.
 6. Στο έκτο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Πιπεριά – Μαϊντανός – Βασιλικός – Κρεμμύδι.
 7. Στο έβδομο τετράγωνο φύτευσης συμβιώνουν αρμονικά: Φασόλι – Σέλινο – Καλαμπόκι – Κατιφές – Φράουλα.
 8. Στο όγδοο τετράγωνο φύτευσης υπάρχει πεπόνι.
 9. Στο ένατο τετράγωνο φύτευσης υπάρχει καρπούζι.
 10. Στο δέκατο τετράγωνο φύτευσης υπάρχει ηλίανθος.
 11. Στο ενδέκατο τετράγωνο παρουσιάζονται φυτά προσελκυστικά μελισσών και άλλων ωφέλιμων εντόμων – επικονιαστών: Άνηθος – Αχίλλεια χιλιόφυλλος – Θυμάρι – Θρούμπι – Μαϊντανός – Μελισσόχορτο – Καλέντουλα.
 12. Στο δωδέκατο τετράγωνο φύτευσης παρουσιάζονται αρωματικά φυτά και λουλούδια ωφέλιμα και ευεργετικά σε έναν οργανικό λαχανόκηπο: Γεράνι – Δενδρολίβανο – Ματζουράνα – Μποράντζα – Ντάλια – Πετούνια.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Λαχανόκηπου της αρμονίας είναι ευγενική προσφορά της Κυκεών Ἔλευσις Ι.Κ.Ε