Λαβύρινθος Σύγχρονου τύπου στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

«ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ» – Labyrinth

Ο λαβύρινθος (labyrinth) είναι ένα αρχαίο πνευματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στο σύγχρονο κόσμο ως ένα μέσο για στοχασμό.

Οι λαβύρινθοι χρονολογούνται τουλάχιστον 4.000 χρόνια πριν. Απεικονίσεις λαβυρίνθων έχουν βρεθεί σε αρχαία αγγεία, περγαμηνές, νομίσματα και βράχους σε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Νότια Αμερική, η Συρία, η Ισπανία, η Ισλανδία, η Σκανδιναβία, η Σαρδηνία, η Κίνα και η Ινδία είναι μερικά από τα μέρη που έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξή τους. Ωστόσο η προέλευση του σχεδιασμού τους είναι ακόμα άγνωστη.

Οι λαβύρινθοι αποτελούσαν ισχυρό σύμβολο πολλών πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια. Όταν ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο δημιούργησε ένα μύθο που είναι ακόμα ζωντανός. Ρωμαϊκά ψηφιδωτά συχνά απεικονίζουν λαβυρίνθους για οχυρωμένες πόλεις, ενώ στη μεσαιωνική Ευρώπη συμβόλιζε το μοναδικό αληθινό μονοπάτι προς την χριστιανική σωτηρία. Σε σκανδιναβικές χώρες πάλι συναντάμε λαβύρινθους με πέτρες στους οποίους πιθανολογείται ότι περπατούσαν οι ναυτικοί του Μεσαίωνα πριν τα ταξίδια τους ως ευλογία.

Ο λαβύρινθος (labyrinth) αποτελείται από ένα μοναδικό μονοπάτι που καταλήγει σε ένα κεντρικό σημείο και σε οδηγεί πάλι πίσω προς την έξοδο (μονόδρομος). Υπάρχουν όμως και λαβύρινθοι (maze) που περιέχουν αδιέξοδα και λανθασμένες εκκινήσεις. Οι λαβύρινθοι αυτοί μπορεί να προκαλέσουν άγχος και σύγχυση, διότι είναι δύσκολο να βρεις το δρόμο σου. Αντίθετα ο λαβύρινθος «μονόδρομος» μπορεί να προκαλέσει πνευματική ή συναισθηματική ηρεμία και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.

Βασισμένος στο αρχαίο πνεύμα των επαναλαμβανόμενων μοτίβων και του σπιράλ, η ελικοειδής φύση του λαβύρινθου μας τραβάει, όχι μόνο προς το κέντρο του ίδιου του λαβυρίνθου, αλλά και στο κέντρο του εαυτού μας. Περπατώντας σε ένα λαβύρινθο μπορεί να έρθει το μυαλό και το σώμα σε ισορροπία. Η αναλυτική αριστερή πλευρά του εγκεφάλου δίνει τη θέση της στην πιο διαισθητική δεξιά πλευρά και το μονοπάτι σε οδηγεί μακριά από τις αγχωτικές σκέψεις προς την ηρεμία και τη γαλήνη. Επίσης προσφέρεται για ήπιας μορφής άσκηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και από άτομα ηλικιωμένα ή με κινητικές δυσκολίες.

Οι λαβύρινθοι μπορεί να διαφέρουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και τα υλικά κατασκευής τους, ωστόσο αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις ως μέσο θεραπείας, αποκατάστασης και θετικής αλλαγής σε σχολεία, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, εκκλησίες, πάρκα, ιδιωτικούς κήπους και αλλού.
Το ταξίδι του λαβύρινθου μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: Η πορεία προς το κέντρο, η άφιξη στο κέντρο και η επιστροφή. Ανακαλύψτε μόνοι σας τι μπορεί να κρύβει αυτό το ταξίδι! Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος…

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι λαβυρίνθων και ακόμα περισσότερες παραλλαγές αυτών θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Κλασσικός Λαβύρινθος

Κλασσικός λαβύρινθος

Χρονολογείται από το 2.000π.Χ. και είναι ο πιο διαδεδομένος και παλιός τύπος λαβυρίνθου.

Ρωμαϊκός Λαβύρινθος

Ρωμαϊκός Λαβύρινθος

Αναπτύχθηκε το 2ο αιώνα π.Χ., και απαντάται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, όπου εγκαταστάθηκαν οι Ρωμαίοι.

Μεσαιωνικός Λαβύρινθος

Μεσαιωνικός λαβύρινθος

Πρωτοεμφανίστηκε τον 9ο με 10ο αιώνα και σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Αυτός ο τύπος λαβυρίνθου έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη σύγχρονη εποχή.

Σύγχρονος Λαβύρινθος

Σύγχρονος λαβύρινθος

Αναπτύχθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ταχέως εξελισσόμενη ομάδα λαβυρίνθων που έχουν συχνά ασυνήθιστα σχέδια.

Ο Λαβύρινθος στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς είναι κλασσικού τύπου λαβύρινθος και αποτελείται από παλαιωμένους κυβόλιθους κόκκινου χρώματος.

Οι κυβόλιθοι είναι δωρεά της εταιρείας Βερύκοκος. H εταιρεία ΒΕΡΥΚΟΚΟΣ ΑΒΕΕ, μία αμιγώς Ελληνική Εταιρεία, με εργοστάσιο στη Θήβα και 4 σημεία πώλησης στην Αθήνα, καλύπτει κάθε απαίτησή σας από προϊόντα τσιμέντου, Μάρμαρα,& Πλακάκια έως Είδη Υγιεινής, έπιπλα κουζίνας και έπιπλα για το σπίτι και την επιχείρησή σας!

Το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο της ΒΕΡΥΚΟΚΟΣ βρίσκεται στη γέφυρα της Λυκόβρυσης.

Επισκεφθείτε το και δηλώστε ότι ήσασταν επισκέπτης της Ανθοκομικής Έκθεσης της Κηφισιάς, για να απολαύσετε ιδιαίτερες τιμές!

Λαβύρινθος Σύγχρονου τύπου στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Λαβύρινθος Σύγχρονου τύπου στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς