«Ο κήπος του Ιπποκράτη»

Στους θεραπευτικούς κήπους της 63ης Έκθεσης της Κηφισιάς παρουσιάζεται μια μικρογραφία του κήπου του Ιπποκράτη. “Η χρήση και η σήμανση των φαρμακευτικών φυτών χρησιμοποιείται ευρέως στους σύγχρονους θεραπευτικούς κήπους και βασίζεται στην ιδέα ότι τα φάρμακα απομυθοποιούνται και γίνονται πιο οικεία, όταν οι ασθενείς αναγνωρίσουν από πού προέρχονται” (Μ. Γιδαράκου). Στο θεματικό βοτανικό Ιπποκράτειο κήπο παρουσιάζονται μερικά από τα σημαντικότερα φυτά, βότανα και δέντρα με τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, που άφησε στις μελλοντικές γενιές ως παρακαταθήκη ο Ιπποκράτης μέσα από την έρευνα και την επιστημονική του τεκμηρίωση.

Ο Κήπος του Ιπποκράτη στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Ο Ιπποκράτης ο Κώος (Κως 460π.Χ – Λάρισσα 377 π.Χ) γιός του ιατρού Ηρακλείδη και της Φαιναρέτης και απόγονος του Ηρακλή και του Ασκληπιού, ήταν ο πρώτος Έλληνας ιατρός και θεμελιωτής της Ιατρικής επιστήμης καθώς και ο πρώτος συστηματικός ερευνητής που ανήγαγε την ιατρικη τέχνη σε επιστήμη και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την διαχρονική συνέχεια της ιατρικής σκέψης από την εποχή του εως και σήμερα. Το έργο και η φήμη του έγιναν αποδεκτά και γνώρισαν την παγκόσμια αναγνώριση καθώς ο ίδιος αναφέρεται ως «πατέρας της ορθολογικής Ιατρικής».

Ο Ιπποκράτης άρχισε να ασκεί το έργο του στη Κω όμως η φήμη του σύντομα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα αλλά και πέρα από αυτή.Τ ελευταίος σταθμός της πορείας του ήταν η Θεσσαλία όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε επισταμένως με τα βότανα και την χρήση τους για την παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, παράλληλα όμως επισήμανε και εφιστούσε την προσοχή στους γιατρούς που υπερέβαλαν. Ο Ιπποκράτης κατέγραψε 400 είδη βοτάνων. Η αναφορά του για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες παρουσιάζεται σε ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων της Ιπποκρατικής συλλογής οπου 256 είδη φυτών (φυτικά φάρμακα) αποτελούν παρακαταθήκη ενός θησαυρού γνώσης.

Μερικά από τα φυτά που θα συναντήσουμε στον Κήπο του Ιπποκράτη είναι:
Βασιλικός (Ώκιμον το βασιλικόν), Δάφνη (Δάφνη η ευγενής), Μαντζουράνα (Ορίγανον η μαντζουράνα), Δίκταμο (Ορίγανον το δίκταμνον), Λυγαριά (Άγνος η κοινή), Φλισκούνι (Μέντα η πουλέγιος), Θρούμπι (Θύμβα η ορεινή), Υπέρικο ή Βαλσαμόχορτο (Υπερικόν το διάτρητο), Αρτεμισία (Αρτεμισία το αψίνθιο), Παιώνια (Παιωνία η φαρμακευτική), Βερβένα (Βερβένα η φαρμακευτική), Σαμπούκος (Σαμπούκος ο μελανός), Μυρτιά (Μύρτος ο κοινός), Βελανιδιά (Δρύς), Αγριοτριανταφυλλιά (Ροδή η κυνοροδή), Ελλέβορος (Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος), Κισσός (Χεδέρα η έλικα), Φασκόμηλο (Eλελίφασκος ο φαρμακευτικός), Απήγανος (Ρούτα η χαλέπιος) κ.α.

Φωτογραφίες από τον θεματικό βοτανικό Ιπποκράτειο κήπο της 63ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

Θεματικός Βοτανικός Ιπποκράτειος κήπος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

Θεματικός Βοτανικός Ιπποκράτειος κήπος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

 

 

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Κήπου του Ιπποκράτη είναι ευγενική προσφορά της Κυκεών Έλευσις Ι.Κ.Ε

Χορηγός Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς - ΚΥΚΕΩΝ ΕΛΕΥΣΙΣ