«Ο Κήπος των Αισθήσεων»

Οι κήποι για τις αισθήσεις είναι κήποι που συγκεντρώνουν μια πληθώρα αισθητήριων ερεθισμάτων. Στους κήπους αυτούς ο επισκέπτης δεν είναι απλά παρατηρητής αλλά καλείται να διερευνήσει, αγγίξει, να μυρίσει, να ακούσει, να γευτεί και να αλληλεπιδράσει με τα στοιχεία του κήπου…

Όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιούμε όταν βιώνουμε μια εμπειρία τόσο πιο έντονα αυτή θα χαραχθεί στη μνήμη μας.

Όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιούμε όταν βιώνουμε μια εμπειρία τόσο πιο έντονα αυτή θα χαραχθεί στη μνήμη μας. Γι’ αυτό και ένας κήπος που συγκεντρώνει πληθώρα ερεθισμάτων και ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας δημιουργεί μνήμες που μεταφέρουμε περισσότερο καιρό μαζί μας.

Ο εκθεσιακός «Κήπος των Αισθήσεων» συνδυάζει μια ποικιλία φυτών και υλικών, χρωματικές και σχηματικές αντιθέσεις, σκληρά και μαλακά υλικά, οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα με στόχο να εμπλουτίσει την εμπειρία του επισκέπτη. Υλικά με διαφορετική αίσθηση όπως το ξύλο και το μέταλλο στο χρώμα της σκουριάς συμπληρώνουν αρμονικά το τοπίο.

Φυτά με διαφορετική υφή που καλείται ο επισκέπτης να αγγίξει, φυτά με πλούσιο άρωμα που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ακόμα και με κλειστά μάτια, αλλά και ένας εδώδιμος κήπος με δέντρα που παράγουν βρώσιμους καρπούς χρησιμεύει για να δείξει τη σχέση ανάμεσα στην καλλιέργεια και την κατανάλωση.

Το μονοπάτι των αισθήσεων, που προσομοιάζει με γραμμές τραίνου, προτρέπει τους επισκέπτες να περπατήσουν πάνω σε αυτό και να αισθανθούν με τις πατούσες τους τα διαφορετικά υλικά από τα οποία αποτελείται. Καθώς διατρέχει τη μία πλευρά του κήπου οδηγεί από τον εδώδιμο κήπο προς την έξοδο, ενώ τα καλάμια παράγουν ήχους με το φύσημα του ανέμου σηματοδοτώντας το σημείο εισόδου ή εξόδου.

Οι μικροί τολμηροί επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους και περπατάνε στο μονοπάτι των αισθήσεων.
Οι μικροί τολμηροί επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους και περπατάνε στο μονοπάτι των αισθήσεων.

Οι κήποι για τις αισθήσεις με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης, θεραπείας ή αναψυχής.