Ο Μεσογειακός Θαμνώνας

 

Μεσογειακό οικοσύστημα

Ένα μεσογειακό οικοσύστημα χαρακτηρίζεται από συνθήκες ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες και χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις που όμως παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση από χρόνο σε χρόνο.

Οι βροχομετρικές διαβαθμίσεις έχουν συμβάλει στη δημιουργία δύο διαφορετικών μορφών μεσογειακών οικοσυστημάτων με διαφορετικούς μηχανισμούς προσαρμογής στις περιβαλλοντικές πιέσεις.

Στις πιο υγρές περιοχές συναντάμε τη μακία βλάστηση που αποτελείται από αειθαλείς σκληρόφυλλους θάμνους με βαθύ ριζικό σύστημα και δερματώδη φύλλα. Τα μακί σχηματίζουν ψηλούς και πυκνούς θαμνώνες. Χαρακτηριστικά φυτικά είδη της μακίας βλάστησης είναι: η αγριελιά, η χαρουπιά, η κουμαριά, η δάφνη, ο σχίνος, το πουρνάρι, η μυρτιά, η πικροδάφνη και η λυγαριά.

Στις περιοχές που οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από ξηρασία εμφανίζονται χαμηλοί και αραιοί θάμνοι, τα φρύγανα. Χαρακτηριστικά είδη φρύγανων είναι: η ασφάκα, το θυμάρι, η θρούμπα, η λαδανιά, η λεβάντα, η αστοιβή, η ρίγανη, ο αμάραντος κ.α. Τα φρυγανικά οικοσυστήματα καταλαμβάνουν το 12,5% της επιφάνειας της Ελλάδας.

 

Η πάχυνση και η σκλήρυνση των φύλλων, τα βυθισμένα στομάτια, το βαθύ ριζικό σύστημα, ο εποχιακός διμορφισμός των φύλλων, τα μικρά χνουδωτά φύλλα και ο έλεγχος ανταλλαγής αερίων είναι λίγοι από τους έξυπνους και θαυμαστούς μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει τα φυτά για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του μεσογειακού οικοσυστήματος και να αναπτυχθούν.

Τα φυτά αυτά αποτελούν ιδανική λύση για τον κήπο γιατί χρειάζονται λίγο πότισμα και ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες αλλά μπορούν να δώσουν ένα πολύ όμορφο αλλά και εντυπωσιακό αποτέλεσμα γεμάτο από χρώματα και αρώματα της μεσόγειου.

 

Φωτογραφίες από τον Μεσογειακό Θαμνώνα στην Έκθεση.

Οι μικροί επισκέπτες της Έκθεσης καθώς διασχίζουν τον θαμνώνα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν και να μυρίσουν μεσογειακά και άλλα ξηροφυτικά φυτά.

Ελίνα Κατσίκα

Γεωπόνος – Αρχ. Τοπίου MSc

Παγώνη Ηρώ

Γεωπόνος Γ.Π.Α.