Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς - Απο άρθρο της Ηλεκτρονικής Πύλης Αμαρυσία

«Ποιότητα και εξωστρέφεια, η απάντηση στην κρίση» – Άρθρο απο την Αμαρυσία – amarysia.gr

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό τις καθημερινές, ανοίγει τις πύλες της η 62η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Γιώργος Κομιανός μιλάει για τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης.

Στο Άλσος Κηφισιάς με τα πανύψηλα δέντρα του και το γραφικό του σχεδιασμό, οι επαγγελματίες της ανθοκομίας, στολίζουν τα περίπτερά τους με τα πιο όμορφα άνθη και φυτά και μας περιμένουν!

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι «Παιδί, Παιχνίδι, Φύση». Οι επισκέπτες και οι δημότες μπορούν να απολαύσουν μια ευχάριστη βόλτα στον όμορφο κόσμο των λουλουδιών και των φυτών της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς χωρίς εισιτήριο τα πρωινά των καθημερινών ημερών ενώ το συμβολικό εισιτήριο του 1,5 ευρώ θα παραμείνει για τις ώρες 15:00 με 22:00 τις καθημερινές και 10:00 με 22:00 τα Σαββατοκύριακα.

Στην ανοιξιάτικη Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς σας περιμένει πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και ψυχαγωγικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Κατά τη διάρκειά της, διοργανώνονται πρωινές σχολικές επισκέψεις στο χώρο του Άλσους, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αττικής. Βιωματικά παιχνίδια μάθησης που κάνουν τα παιδιά ενεργούς υποστηρικτές της φύσης.

«Θέλουμε η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς να αφορά όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες και το σήμα μας να γίνει ταυτόσημο με την ποιότητα σε ό,τι προτείνουμε. Θα δημιουργήσουμε μια πρότυπη δημόσια μάρκα, αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές προς όφελος της κοινωνίας. Ποιότητα, συνεργασίες, εξωστρέφεια. Αυτή είναι η δική μας απάντηση στην κρίση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, Γιώργος Κομιανός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, λίγες μέρες πριν από την επίσημη παρουσίασή της. Ο ίδιος αναφέρεται παρακάτω στις καινοτομίες, το πλούσιο εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της φετινής Ανθοκομικής Έκθεσης, που διανθίζεται και από ψυχαγωγικές δράσεις.

Συνέντευξη: Γιώργος Κανελλόπουλος

Ποιες καινοτομίες εισάγει φέτος η 62η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και πού στοχεύει εν έτει 2016;

Πέραν από τον Φυσικό Παιδότοπο, στον οποίο θα αναφερθώ παρακάτω, φέτος αναβιώνουμε τον διαγωνισμό φωτογραφίας για τον πιο όμορφο κήπο και το πιο όμορφο μπαλκόνι της Κηφισιάς. Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται μέσω του Facebook και της ιστοσελίδας μας και ευελπιστούμε ότι οι δημότες του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, θα τον αγκαλιάσουν και θα βοηθήσουν ώστε να καθιερωθεί. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προβολή της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και δεν ξέρω άμα το προσέξατε, αλλά η ανανεωμένη ιστοσελίδα μας, είναι ακόμα πιο ευχάριστη, πλήρης και λειτουργική. Ακόμα, πέρυσι δοκιμάσαμε να εισάγουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία. Ύστερα και από τη μεγάλη αποδοχή που είχε, φέτος το αναπτύξαμε περαιτέρω και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και τη ΜΚΟ “Οργάνωση Γη”, θα μιλήσουμε στα σχολεία που θα επισκεφτούν την Έκθεση, για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη φύση. Στοχεύουμε στην πλήρη αναβάθμιση του θεσμού της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, όπως και στη διεξαγωγή ήπιων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας στο Άλσος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο καταπράσινο περιβάλλον του Άλσους Κηφισιάς το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι «Παιδί, Παιχνίδι, Φύση». Θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποιες δραστηριότητες θα λάβουν χώρα;

Στην 62η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, σχεδιάζουμε την εγκατάσταση ενός φυσικού παιδότοπου, που θα ξαναφέρει τα παιδιά σε επαφή με τα φυσικά υλικά. Ο Φυσικός Παιδότοπος είναι μια επαναφορά στη φύση, με πλήρη ασφάλεια και σχεδιασμό που καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού για άσκηση, κοινωνικότητα και ψυχαγωγία. Ξαναφέρνει τα παιδιά σε επαφή με την άμμο, το ξύλο και τα φυτά, προσομοιάζοντας τα μικρά θαύματα της φύσης που όλα τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν.
Επίσης, θα υπάρξει πλούσιο πρόγραμμα με παιδικές δραστηριότητες, από κυνήγι του θησαυρού, μέχρι αφηγήσεις παραμυθιών, ζαχαροπλαστική για παιδιά και παιδικές παραστάσεις, όπου για κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές, θα συμβούλευα τους γονείς να κρατήσουνε εγκαίρως θέση για το παιδί τους. Θα ήθελα πάντως μέσω της εφημερίδας σας να ευχαριστήσω τους φορείς και τις επιχειρήσεις, που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του σύνθετου προγράμματος.

Για πρώτη φορά φέτος προβλέπεται δωρεάν είσοδος για το κοινό. Πώς καταλήξατε σε αυτήν την απόφαση στην παρούσα οικονομική συγκυρία, όπου εκτός των άλλων το συμβολικό αντίτιμο του εισιτηρίου αποτελούσε και ένα σημαντικό έσοδο για το Νομικό Πρόσωπο;

Εξαρχής, ήταν η επιθυμία της παρούσας δημοτικής Αρχής και του δημάρχου προσωπικά, να καταργηθεί σταδιακά το εισιτήριο εισόδου στην Ανθοκομική Έκθεση. Η δωρεάν είσοδος δεν είναι για όλες τις ημέρες και ώρες. Ισχύει για τις ώρες 10:00 με 15:00. Τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα τις καθημερινές, το συμβολικό, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, αντίτιμο, παραμένει ως είχε. Δίνουμε όμως έτσι την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί την Έκθεση περισσότερες φορές, «ζωντανεύοντας» το Άλσος Κηφισιάς όλες τις ώρες της ημέρας και ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των εκθετών μας. Βέβαια, δωρεάν είσοδο είχαμε και πέρυσι στην Ανθοκομική Έκθεση, μιας που οι κάτω των δεκατεσσάρων, οι άνω των εξήντα πέντε και οι οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία, δεν επιβαρύνονταν με το κόστος εισόδου.

Πόσοι εκθέτες και ποιοι άλλοι φορείς λαμβάνουν μέρος και τι θα δουν οι επισκέπτες στα εκθεσιακά και άλλα περίπτερα της Ανθοκομικής Έκθεσης;

Θα δούνε μια πολύ μεγάλη ποικιλία ανθόφυτων, θάμνων, δέντρων, βοτάνων. Θα μάθουν σχετικά και θα μπορέσουν να αγοράσουν παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών και βοτάνων, αλλά και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας προερχόμενα από τα λεγόμενα superfoods, θα λάβουν δωρεάν γεωπονικές συμβουλές από καταρτισμένους γεωπόνους, θα ενημερωθούν για τους φορείς του Δήμου που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής Μέριμνας, τους Παιδικούς Σταθμούς και τους τοπικούς συλλόγους που ασχολούνται με τη διατήρηση κάποιων εθίμων, όπως είναι ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ερυθραίας και ο Σύλλογος Κηφισιωτών. Θα συμμετέχουν και θα ενημερώνουν τον κόσμο κρατικοί φορείς σχετικοί με την αγροτική παραγωγή, τη σχετική εκπαίδευση και την αγροτική οικονομία, όπως είναι το “ΕΛΓΟ Δήμητρα” και το “Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών”. Συνολικά, φέτος θα έχουμε 61 περίπτερα ανθοπαραγωγών, 16 εμπορικά και κάποια περίπτερα ΜΚΟ και φορέων.

Έχετε συνεργασία με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στον τομέα της ανθοκομίας και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διοργάνωση εκθέσεων του είδους;

Επικοινωνούν συνέχεια μαζί μου διάφοροι Δήμοι και ζητάνε τις συμβουλές μας για το πώς μπορούν να οργανώσουν και αυτοί μία Ανθοκομική Έκθεση, αντίστοιχης ποιότητας με την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Είμαστε ανοικτοί σε τέτοιες προτάσεις και σε συνεργασίες, μιας που το κυριότερο μέλημά μας θα έπρεπε να είναι το συνολικότερο όφελος από την ανάπτυξη του κλάδου της Ανθοκομίας. Μακάρι η Κηφισιά να μπορέσει να είναι τελικά αυτή που θα δείξει τον δρόμο και στους άλλους. Σχετικά με το εξωτερικό, η συνετή διαχείριση των πόρων μας δεν μας επιτρέπει προς το παρόν να συμμετέχουμε σε Εκθέσεις στο εξωτερικό, που προσωπικά, επισκέπτομαι και θαυμάζω πολλά χρόνια τώρα. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει στη συνεχή μας προσπάθεια για συνεργασίες με έμπειρους και διακεκριμένους φορείς του εξωτερικού. Στο πρόγραμμα της περυσινής Έκθεσης, ήταν έντονη η παρουσία της Πρεσβείας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας). Για του χρόνου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια “Τιμώμενη Χώρα”.

Πιστεύετε ότι άλλες ανθοκομικές εκθέσεις που διοργανώνονται αυτήν την εποχή στην Αττική λειτουργούν ανταγωνιστικά, τι τους συμβουλεύετε στο ξεκίνημά τους και πού οφείλεται τελικά η επιτυχία της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς στην πορεία όλων αυτών των χρόνων;

Μην ξεχνάτε ότι η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς είναι η παλαιότερη και πιο καταξιωμένη έκθεση αυτού του είδους στην Ελλάδα. Η φετινή είναι η 62η. Έχει μια ιστορία. Και στις αναμνήσεις των πολιτών, βρισκόταν πάντοτε εδώ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημότες της Κηφισιάς γνωρίζουν ότι κάθε άνοιξη, με συνέπεια, θα μπορέσουν να χαρούν την Έκθεσή τους. Γιατί αυτό είναι η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, μια γιορτή για την πόλη μας, για τους δημότες και τους επισκέπτες, που μας τιμούν με την παρουσία τους. Για το λόγο αυτό, δεν «καθόμαστε πάνω στις δάφνες μας», κοιτάμε πλέον να παρουσιάσουμε κάθε χρόνο, ένα καλύτερο εκθεσιακό προϊόν. Μια καλύτερη εκθεσιακή εμπειρία για τους επισκέπτες μας. Οι ανθοκομικές εκθέσεις -και αυτό είναι αν θέλετε, που συμβουλεύω όσους δήμους δοκιμάζουν την τύχη τους στον όμορφο κλάδο μας- να μην περιορίζονται απλά στη διοργάνωση ενός πωλητηρίου ανθόφυτων, αλλά να έχουν ένα πλούσιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ποικίλα θέματα, που ενδιαφέρουν το κοινό τους. Ο ανταγωνισμός είναι στην ουσία συναγωνισμός, μάς βοηθάει ώστε να γινόμαστε όλοι μας καλύτεροι.

Ωστόσο, έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν εκπληκτικό χώρο, το ιστορικό αυτό μνημείο πρασίνου του Άλσους της Κηφισιάς, στο κέντρο της Κηφισιάς, με εύκολη πρόσβαση και ένα νέο, υπερσύγχρονο πάρκινγκ δίπλα από την Έκθεση. Αλλά ίσως, ακόμα πιο σημαντικό να είναι ότι έχουμε ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και εθελοντές, δημότες Κηφισιάς, που αγκαλιάζουν τον ιστορικό θεσμό και βοηθούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Έκθεσης, στα πρότυπα των παγκοσμίων Εκθέσεων.

Η Ανθοκομική Έκθεση ως σήμα – κατατεθέν της Κηφισιάς, ποιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες διαμορφώνει για την πόλη;

Η έκθεσή μας, εκτός από το σκέλος της πώλησης, ενσωματώνει πλέον και έννοιες όπως η ευζωία, η σχέση με τη φύση και η »πράσινη» οικονομία. Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, ως δημόσιος φορέας, οφείλει να διαδραματίζει έναν πολύ διευρυμένο ρόλο στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Εργαζόμαστε με πολύ επαγγελματισμό στην κατεύθυνση να μετατρέψουμε την έκθεση σε ένα κέντρο γνώσης, αφύπνισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Για πρώτη φορά θα έχουμε την παρουσία της Κοινωνικής Οικονομίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, startups που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα με εξαγωγική κατεύθυνση και σημαντικούς χορηγούς. Αυτές οι παρουσίες μπορούν να δημιουργήσουν μια εξωστρέφεια προς το κοινό και ένα πλέγμα επαφών που να έχει εμπορικό αποτέλεσμα.

Η Ανθοκομική θα συνεχίζει τις δράσεις της όλο το χρόνο. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η εφαρμογή «θεραπευτικής κηπουρικής» για πάσχοντες από νοητική υστέρηση και η παρουσίαση μιας σειράς προϊόντων υψηλής ποιότητας με τη μάρκα της Ανθοκομικής. Θέλουμε η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς να αφορά όλο και περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες και το σήμα μας να γίνει ταυτόσημο με την ποιότητα σε ό,τι προτείνουμε. Θα δημιουργήσουμε μια πρότυπη δημόσια μάρκα, αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές προς όφελος της κοινωνίας. Ποιότητα, συνεργασίες, εξωστρέφεια. Αυτή είναι η δική μας απάντηση στην κρίση.

 

Source: http://www.amarysia.gr/