Το Λιβάδι

 

 

Φωτογραφίες από το μικρό λιβάδι με τον ξύλινο νερόμυλο στην Έκθεση.

Το λιβάδι είναι μια έκταση γης στην οποία φύονται πόες, χλόες και χαμηλοί θάμνοι ενώ τα δέντρα υπάρχουν πολύ αραιά ή και καθόλου. Στην χώρα μας οι εκτάσεις αυτές απαντώνται είτε φυσικές ή με μερική παρέμβαση του ανθρώπου (κυρίως μέσω της βόσκησης).

Τα λιβάδια συναντώνται κατά κύριο λόγο, σε περιβάλλοντα που διέπονται από δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες και για αυτό το λόγο, τα φυτά που τα απαρτίζουν δεν έχουν μεγάλες ανάγκες όσον αφορά την υγρασία και το εδάφος. Στα λιβάδια φύονται πολυετή και μονοετή φυτά όπως η βρώμη και το κριθάρι, αρωματικά φυτά, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, ο δυόσμος και το φασκόμηλο και αγριολούλουδα, όπως οι ανεμώνες, οι παπαρούνες, οι τουλίπες και τα κυκλάμινα.

Το λιβάδι χρησιμοποιείται κυρίως, για την βόσκηση αγροτικών ζώων και αλλά και ως ενδιαίτημα άγριων ζώων. Παράλληλα συμβάλει στην ανακύκλωση και αποθήκευση θρεπτικών συστατικών καθώς και στην διασπορά των σπόρων από διάφορα είδη. Από το λιβαδικό οικοσύστημα προέρχονται φυτά που χαρακτηρίζονται από φαρμακευτική, αρωματική ή καλλωπιστική χρήση, που συμβάλουν στην διατροφή του ανθρώπου ή χρησιμοποιούνται ως βιομάζα. Η βλάστηση προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση και την υποβάθμιση, ελέγχει την επιφανειακή ροή του νερού καθώς και τον κύκλο του, ρυθμίζει την αδρανοποίηση των τοξικών ουσιών και προφυλάσσει την πανίδα.

Τέλος, το λιβαδικό οικοσύστημα αποτελεί μέρος της παράδοσης και του φυσικού τοπίου της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αποτελεί χώρο αναψυχής και χαλάρωσης, προορισμό εκδρομών και χώρο διεξαγωγής αθλημάτων και άλλων εκδηλώσεων.

Ελίνα Κατσίκα

Γεωπόνος – Αρχ. Τοπίου MSc.

Παγώνη Ηρώ

Γεωπόνος Γ.Π.Α.