Το Υδάτινο Οικοσύστημα

ΥΔΑΤΙΝΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

 

   

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη.

Η δύναμη του νερού προσελκύει ενστικτωδώς τον άνθρωπο, ο οποίος κοντά του νιώθει ασφάλεια και ηρεμία. Η θέα και μόνο του υγρού στοιχείου προκαλεί ψυχική ευεξία και χαλάρωση. Επιπλέον το υδάτινο στοιχείο μπορεί να βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής και να κάνει πιο ευχάριστο το χώρο, ιδιαίτερα σε θερμά κλίματα όπως το δικό μας.

Τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό. Τα υδάτινα οικοσυστήματα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, των θαλάσσιων και των γλυκών νερών. Ωστόσο τα όρια μεταξύ των παραπάνω οικοσυστημάτων δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Στις εκβολές των ποταμών το νερό είναι υφάλμυρο, γεγονός που αυξάνει την ποικιλία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ

Το στοιχείο του νερού, προσελκύει πολλές μορφές ζωής. Στις λίμνες η πιο συνηθισμένη ύπαρξη είναι τα ψάρια. Εκτός από τα ψάρια πολλά έντομα, όπως οι λιβελούλες, οι δυτίσκοι, οι κωπηλάτες, θα ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο μέσα στο νερό. Εάν στη γύρω περιοχή υπάρχουν βατραχάκια φρύνοι ή δεντροβάτραχοι, σίγουρα θα περάσουν να αφήσουν τα αβγά τους. Πουλιά θα πιούν νερό ή θα κάνουν το μπάνιο τους.

Τα υδρόβια φυτά που συμπληρώνουν το υδάτινο οικοσύστημα της λίμνης καθαρίζουν το νερό, δεσμεύοντας τις βλαβερές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ψάρια. Απορροφούν θρεπτικά στοιχεία από το νερό, διατηρώντας το διαυγές, αφού αναστέλλεται έτσι η ανάπτυξη φυκιών. Επίσης τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, καθώς φωτοσυνθέτουν απελευθερώνουν οξυγόνο στο νερό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας στη λίμνη και για την επιβίωση των ζώων, είτε αυτά είναι ψάρια είτε έντομα, ενώ τα επιπλέοντα (νούφαρα κ.λπ.) σκιάζουν τη λίμνη μειώνοντας τη θερμοκρασία του νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκεί όπου το νερό ρέει γρηγορότερα οι τοπικοί οργανισμοί «επιλέγουν» να ζουν κάτω από βράχους ή μέσα σε ρωγμές.

 

Νούφαρα

 

Τα νούφαρα είναι βασιλιάς των υδρόβιων φυτών! Περιλαμβάνουν περίπου 50 είδη και έχουν κοσμοπολίτικη εξάπλωση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία ανάμεσα στα είδη, από το γιγάντιο νούφαρο, τη Βικτόρια του Αμαζονίου, με φύλλα διαμέτρου 2μ. έως μικρόσωμα είδη με φύλλα και άνθη λίγων μόλις εκατοστών. Ζουν ριζωμένα στο βυθό της λίμνης, αλλά τα φύλλα εμφανίζονται στην επιφάνεια του νερού. Τα άνθη μπορεί να επιπλέουν στην επιφάνεια ή να στέκονται λίγο ψηλότερα από αυτήν. Τα χρώματά τους είναι λευκά, ροζ, κόκκινα ή κίτρινα.

Εκτός από τα νούφαρα άλλα γνωστά υδρόβια και υδροχαρή φυτά είναι οι ίριδες του νερού, τα καλάμια, ο πάπυρος, ο λωτός των Αιγυπτίων, οι τύφες ή ψαθιά, οι σκίρποι, τα γιούνκους και πολλά άλλα.

Γρύλλης Γιάννης,

Γεωπόνος Αρχιτέκτων Τοπίου