Φυτεύουμε βολβούς τώρα για να έχουμε την άνοιξη

Φυτεύουμε Βολβούς

Φυτεύουμε τώρα για να έχουμε την άνοιξη. 

Είναι η ώρα να φυτέψουμε φρέζιες, τουλίπες, ζουμπούλια και άλλους βολβούς.

Όποιος ψάχνει για «εύκολα» φυτά που ανθίζουν εντυπωσιακά και δεν θέλουν πολλές φροντίδες, τότε ας ρίξει τουλάχιστον μια ματιά στα βολβώδη. Ανάμεσά τους θα βρει πολλά με τέτοιες προδιαγραφές όπως είναι η φρέζια, η τουλίπα, ο κρόκος, ο νάρκισσος, για να αναφέρουμε μερικά απ΄τα πιο γνωστά αλλά όχι και τα μοναδικά. Τώρα το φθινόπωρο είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψουμε τους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη. Πριν πάμε παρακάτω να σημειωθεί ότι δεν είναι «μόνιμα» φυτά αλλά ακολουθούν έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής: βγάζουν φύλλα, ανθίζουν και μετά χάνονται για να εμφανιστούν ξανά την επόμενη χρονιά.

Φρέζια
Φρέζια
Ρεναγκούλα
Ρεναγκούλα
Ζουμπούλι λίγο πριν την πλήρη άνθηση
Ζουμπούλι λίγο πριν την πλήρη άνθηση
Βολβός Ρεναγκούλας
Βολβός Ρεναγκούλας
Ανεμώνη
Ανεμώνη
Κρόκος
Κρόκος

ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

 • Άλιο (καλλωπιστικό σκόρδο)
 • Αμαρυλλίδα
 • Ανεμώνη
 • Γάλανθος
 • Ζουμπούλι (Υάκινθος)
 • Ίξια
 • Κρίνος της Παναγίας
 • Κρόκος
 • Κροκόσμια (στη νότιο Ελλάδα)
 • Μπιλμπέργκια
 • Νάρκισσος
 • Ρεναγκούλα
 • Τουλίπα
 • Φρέζια
 • Χιονόδοξα
  Αμαρυλλίδα
  Αμαρυλλίδα

Οι πιο προσεκτικοί και έμπειροι αναγνώστες θα διαπιστώσουν ότι ανάμεσα στους «βολβούς» του πίνακα βρίσκονται και κάποιοι που φυτεύονται και την άνοιξη. Οι πιο ευαίσθητοι στο κρύο βολβοί, η κροκόσμια, η αμαρυλλίδα και η μπιλμπέργκια, μπορούν να φυτευτούν την άνοιξη στις περιοχές με ψυχρό χειμώνα όπως είναι η βόρεια Ελλάδα και τα ορεινά της νότιας ή να φυτευτούν το φθινόπωρο και να μεταφέρουμε τη γλάστρα σε χώρο φωτεινό αλλά προστατευμένο από το κρύο όλο το χειμώνα. Άλλοι βολβοί με μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο, όπως οι φρέζιες και οι τουλίπες για παράδειγμα, σε περιοχές με πολύ βαρύ χειμώνα φυτεύονται νωρίς την άνοιξη για να ανθίσουν στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ σε περιοχές με ήπιο χειμώνα φυτεύονται το φθινόπωρο για να ανθίσουν την άνοιξη.

Πού φυτεύουμε βολβούς;

Στο χώμα του κήπου ή σε γλάστρες όπου χρησιμοποιούμε χώμα εξωτερικού χώρου φροντίζοντας οπωσδήποτε για την καλή αποστράγγιση τους. Για το σκοπό αυτό βάζουμε στον πυθμένα της γλάστρας σπασμένα κεραμικά ή λίγη ελαφρόπετρα.

Πώς φυτεύουμε τους βολβούς;

Ανοίγουμε έναν μικρό λάκκο, βάζουμε λίγο λίπασμα στον πυθμένα του και το καλύπτουμε με χώμα. Εκεί επάνω τοποθετούμε τον βολβό με τη μύτη προς τα πάνω και τις ριζούλες προς τα κάτω.

Σε τι βάθος φυτεύουμε τους βολβούς;

Ο γενικός κανόνας επιβάλει την φύτευση σε βάθος τριπλάσιο του ύψους του βολβού. Όμως υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά και ηθελημένες «παραβάσεις» του κανόνα. Στις εξαιρέσεις ανήκει η περίπτωση της αμαρυλλίδας της οποίας ο μεγάλος βολβός φυτεύεται πάντα βυθισμένος μέχρι τη μέση του στο χώμα. «Παραβάσεις» του κανόνα έχουμε όταν θέλουμε να επιδράσουμε στη στιγμή της ανθοφορίας του βολβού. Όταν αυτός είναι βαθειά φυτεμένος αργεί να ανθοφορήσει ενώ αυτός που είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ανθοφορεί νωρίτερα.

Νάρκισσος
Νάρκισσος

Ένα παράδειγμα και ένα «κόλπο»

Ας πούμε ότι αποφασίζουμε να φυτέψουμε νάρκισσους σε μία ζαρντινιέρα. Βλέπουμε ότι κάθε βολβός έχει ύψος 4-5 εκ. περίπου, άρα θα πρέπει να φυτευτούν σε βάθος 12-15 εκ. Καθορίζουμε τις θέσεις όπου θα φυτέψουμε τους βολβούς μας. Στη συνέχεια παίρνουμε τους μισούς απ’ αυτούς και τους φυτεύουμε στο βάθος που προαναφέραμε (12-15 εκ.) ενώ τους υπόλοιπους τους βάζουμε σε βάθος 6-7 εκ. Μ΄αυτό τον τρόπο οι πιο κοντινοί στην επιφάνεια θα ανθίσουν πρώτοι και θα ακολουθήσουν οι «βαθύτεροι» με διαφορά μερικών ημερών. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχουμε περισσότερες μέρες άνθη στη ζαρντινιέρα μας.

Απαιτήσεις και φροντίδες

Τα περισσότερα βολβώδη ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως είναι η μπιλμπέργκια που προτιμά τη σκιά. Όλα θέλουν έδαφος με πολύ καλή στράγγιση. Γι’ αυτό και αν το χώμα του κήπου δεν στραγγίζει καλά θα πρέπει να το σκαλίσουμε και να του προσθέσουμε λίγη ελαφρόπετρα. Τα συσκευασμένα χώματα εξωτερικού χώρου κατά κανόνα στραγγίζουν καλά. Για το πότισμα η βασική αρχή είναι η εξής: ποτίζουμε όποτε διαπιστώσουμε, με την αφή, ότι το χώμα είναι στεγνό. Επειδή δεν ισχύουν τα ίδια για όλα τα βολβώδη φυτά καλό είναι να μάθουμε περίπου τις απαιτήσεις αυτού ή αυτών που θα αγοράσουμε για να προσαρμόσουμε ανάλογα τις φροντίδες μας.

Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος
Γεωπόνος ΓΠΑ
https://taxiarxi.blogspot.gr