Εκθέτης – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΠΟΝΣΑΪ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΠΟΝΣΑΪ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΠΟΝΣΑΪ

 

Ο ιαπωνικός όρος μπονσάι (盆栽, κατά λέξη σημαίνει «δέντρο σε δίσκο») και περιγράφει γενικότερα την τέχνη που αφορά στην καλλιέργεια δέντρων. Πρόκειται για τη δημιουργία μικρογραφίας υπεραιωνόβιων δένδρων σε ρηχές γλάστρες, με απαρχές στις χώρες της ανατολής, ενώ τα τελευταία χρόνια καθίσταται ιδιαίτερα δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο.

Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα και η τέχνη των μπονσάι εξελίχθηκε έκτοτε από ενασχόληση μεμονωμένων κινέζων μοναχών σε όρο ταυτόσημο του ιαπωνικού πολιτισμού.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας και φιλοσοφίας τα μπονσάι αποτελούν μια ενασχόληση δημιουργική, που φέρνει τον άνθρωπο σε αρμονία με τη φύση και του χαρίζει στιγμές ηρεμίας και ψυχικής ανάτασης. Συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την υπομονετική δουλειά, καθώς ένα δέντρο για να διαμορφωθεί σε μπονσάι απαιτεί σκέψη, φαντασία, υπομονή αλλά και συνεχή ασχολία σε μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι να αποκτήσει την τελική του μορφή, αν και σαν ζωντανό έργο τέχνης θεωρητικά δεν τελειώνει ποτέ.

Στο πέρασμα του χρόνου η επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα έκανε αρκετούς ανθρώπους και στην Ελλάδα να αγαπήσουν αυτό που ονομάζουμε “μπονσάι” και να το βάλουν στη ζωή τους. Εκτός από αξιόλογες ιδιωτικές συλλογές, δημιουργήθηκαν ομάδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που υιοθέτησαν την ενασχόληση αυτή ως μορφή ψυχαγωγίας, κοινωνικής επαφής, ανταλλαγής γνώσης και ομαδικής δουλειάς.

Η Ελληνική Λέσχη Μπονσάι

«Η αγάπη μας για την τέχνη «μπονσάι» μας ώθησε το Δεκέμβριο του 2011 να ιδρύσουμε την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ιδρυτικά μέλη.

Σκοπός του Συλλόγου που έχει συσταθεί είναι «η ανιδιοτελής προαγωγή και διάδοση της γνώσης και της τεχνοτροπίας που αφορούν στα δέντρα μπονσάι. Επιδιώκεται η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και τεχνικών σχετικά με τη δημιουργία, επεξεργασία, καλλιέργεια, διαβίωση και διατήρηση των ιδιαίτερων αυτών δέντρων».

Τέλος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Λέσχης, «προσδοκία μας είναι να εμφυσήσουμε την φιλοσοφία της τεχνικής καλλιέργειας γηραιών δένδρων σε δίσκο, ενασχόλησης που συνεισφέρει στην αρμονία ατόμου, ψυχής και φύσης».

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το 2011 ο Σύλλογος «Ελληνική Λέσχη Μπονσάι», ο πρώτος και μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος, μη κερδοσκοπικός φορέας, που έχει ως στόχο την περαιτέρω διάδοση της τεχνικής καλλιέργειας μπονσάι. Όνειρο των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου αλλά και όλων όσων συμμετέχουν ως ενεργά μέλη του, είναι να συγκεντρώσει υπό την αιγίδα του όλους όσους αγαπούν τα μπονσάι στην Ελλάδα – μεμονωμένα άτομα και ομάδες/fora- ώστε να εργαστούν για την ανάπτυξη και ανάδειξη της τέχνης αυτής.

Με νόμιμες διαδικασίες, τήρηση βιβλίων και κατόπιν επίσημων αρχαιρεσιών εκλέγεται το εκάστοτε 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης με τη συμμετοχή και ψήφο όλων όσοι έχουν τη χαρά να είναι μέλη της, συμβάλλοντας στην ενίσχυση και στήριξή της με την ετήσια συνδρομή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική Λέσχη Μπονσάι (ΕΛΜ) μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου (www.hellenicbonsaiclub.gr) και στη σελίδα της Λέσχης στο facebook (www.facebook.com/HellenicBonsaiClub).

spinner
Average rating  1 2 3 4 5fYou must login to vote
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι
Ελληνική Λέσχη Μπονσάι