Κηπουρική

Κηπουρική για όλους

  

 

Η κηπουρική είναι για πολλούς μία ευχάριστη δραστηριότητα. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας. Οι ευεργετικές επιδράσεις της κηπουρικής στην φυσική, νοητική και συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου έχουν ανακαλυφθεί από πολύ νωρίς. Μερικά από τα οφέλη που έχει να αποκομίσει ο κηπουρός είναι: η πνευματική κινητοποίηση, η αύξηση της αυτοεκτίμησης, η απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων καθώς και ηθική και υλική ικανοποίηση που απορρέει από την καλλιέργεια των φυτών και την παραγωγή.

Η ενασχόληση με την κηπουρική προϋποθέτει επίσης την παραμονή και επαφή με τη φύση αλλά και την έκθεση στον ήλιο, που ειδικά για τους ανθρώπους της πόλης είναι πολύ σημαντικά. Το φύτεμα, το σκάψιμο, το πότισμα, το κλάδεμα και το ξεβοτάνισμα είναι επίσης μερικές από τις εργασίες που έχει να κάνει ένας καλός ο κηπουρός. Η ήπιας μορφής άσκηση αυτή κάνει καλό στην καρδιά και τους πνεύμονες ενώ καταπολεμά τις αϋπνίες. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα άτομα που ασχολούνται με την κηπουρική έχουν λιγότερο άγχος και υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και χαράς για τη ζωή και καλύτερη φυσική κατάσταση.

Γι’ αυτό μικροί και μεγάλοι ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Ακόμη κι αν δεν έχετε κήπο ξεκινήστε να φυτεύετε σε γλάστρες και να παρακολουθείτε την ανάπτυξη των φυτών σας μέρα με τη μέρα. Το περιβάλλον σας θα μεταμορφωθεί και μαζί κι εσείς!

Φέτος στην 64η Ανθοκομική Έκθεση οι μαθητές, κατά τη διάρκεια των σχολικών επισκέψεων, έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της κηπουρικής από τους γεωπόνους της Έκθεσης. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους κυπελάκια με σπορόφυτα φράουλας που οι ίδιοι φύτεψαν.

     

Φωτογραφίες από τα μαθήματα κηπουρικής που παρακολουθούν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των σχολικών επισκέψεων.

Ελίνα Κατσίκα

Γεωπόνος, Αρχ. Τοπίου MSc.