Αφηγήσεις μιας πόλης - Δημόσιος χώρος

Ο Δημόσιος χώρος

Ο Δημόσιος χώρος είναι ο χώρος εκείνος στην πόλη, που είναι ανοικτός σε όλους τους ανθρώπους, και είναι χώρος κοινωνικός, διευκολύνει δηλαδή τις κοινωνικές σχέσεις.

Δημόσιοι είναι ανοικτοί χώροι όπως οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια, αλλά και κάποιοι κλειστοί ή ημίκλειστοι χώροι (κτίρια), όπως οι βιβλιοθήκες, τα πολιτιστικά κέντρα κλπ.

Δημόσιος Χώρος πλατεία

 

Ο Ανοικτός Δημόσιος χώρος, καθώς περιέχει όλες τις καθημερινές μας κινήσεις και δραστηριότητες, έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, και όχι προβλέψιμο.

Αφηγήσεις μιας πόλης - Δημόσιος χώρος

Δηλαδή μπορεί να διαδραματιστούν μέσα σε αυτόν απρόβλεπτα γεγονότα, ανάλογα με τις συνθήκες και την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία – μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, συναναστροφή ή συζήτηση είναι σε θέση να μεταμορφώσει θετικά την μετέπειτα πορεία της ψυχολογίας των εμπλεκόμενων ατόμων, άρα να παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα συμβάντα.

Αφηγήσεις μιας πόλης - Δημόσιος χώρος

Ο Δημόσιος χώρος μιας πόλης αντανακλά την Δημοκρατία και ελευθερία των πολιτών της, μέσα από τον τρόπο σχεδιασμού αλλά και τον βαθμό συμμετοχής τους. Μην ξεχνάμε πως Απολυταρχικά καθεστώτα εκφράστηκαν κατ’ εξοχήν μέσα από τους Δημόσιους χώρους.
Η κοινωνική συναναστροφή, η άνεση, η Τέχνη, τα οπτικά ερεθίσματα, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα απρόβλεπτα κοινωνικά συμβάντα, το παιχνίδι, η φύση με τα δένδρα, το πράσινο, το νερό και τέλος συναισθήματα όπως η έμπνευση, ο σεβασμός, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, είναι όλα στοιχεία που συνιστούν την σχέση του Ανθρώπου με τον Δημόσιο χώρο της πόλης ή της κοινότητάς του.

Αφηγήσεις μιας πόλης - Δημόσιος χώρος

Η μελέτη του αστικού χώρου, έχει να κάνει με έναν τομέα της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας που ονομάζεται Αστικός Σχεδιασμός. Βασίζεται στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της πόλης ή και γειτονιάς, και εν τέλει στην διαχείριση (ανάλογα με την ιστορία, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των κατοίκων της) του δημόσιου χώρου. Ο σωστός σχεδιασμός μιας πλατείας ή και μόνο ενός στοιχείου όπως ενα παγκάκι, είναι αυτός που πρώτα κατανοεί τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του συγκεκριμένου τόπου, είναι αυτός που με την παρέμβασή του θα προάγει θετικά τις κοινωνικές σχέσεις, θα δημιουργήσει δηλαδή “νέο χώρο” για κοινωνικά συμβάντα αλλά και νέα συναισθήματα, διευρύνοντας την αντίληψη, την παιδεία, αλλά και προάγοντας τις κοινωνικές σχέσεις.

Αφηγήσεις μιας πόλης - Δημόσιος χώρος

Η ψυχολογία του χώρου και η οπτική τέχνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην φάση του σχεδιασμού.
Εχει μελετηθεί επί πολλές δεκαετίες το ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές ευνοούνται από ορισμένα μοτίβα χώρων και το αντίστροφο. Οπότε μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να προαχθούν θετικά πρότυπα κοινωνικών συμπεριφορών. Δεν είναι τυχαίο το ότι υποβαθμισμένα περιβάλλοντα με κατεστραμμένους χώρους συσσωρεύουν εγκληματικές συμπεριφορές.

Μέσα από τη στήλη αυτή θα γνωρίσουμε τόσο σημαντικούς ιστορικά Δημόσιους χώρους, όσο και σύγχρονους, αλλά και τα στοιχεία εκείνα που προσθέτουν ποιότητα και χαρά στην ζωή της πόλης μας.
Θα γνωρίσουμε τα σύμβολα και τους μύθους της πόλης και των κατοίκων της, θα έρθουμε σε επαφή με την ουσία δηλαδή της πόλης, που δεν είναι παρά ένα κύτταρο ζωής.

Οι πόλεις θα διηγηθούν τις ιστορίες τους!

«Τζέση Σπύρου – Αρχιτέκτων Μηχ.ΕΜΠ»
bioarchitecture.weebly.com
www.architectureplusmag.com