Υδροπονία

Η Υδροπονία στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς

Καινοτομία, δροσιά και χρώμα φέτος στην Ανθοκομική!

 

Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ένα υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας.

Υδροπονία καλείται η καλλιέργεια φυτών απουσία χώματος. Τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι ρίζες του φυτού πλέουν μόνο σε νερό ή εναλλακτικά σε κάποιο υπόστρωμα.

Η λέξη υδροπονία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ύδωρ, που σημαίνει νερό, και πόνημα, που ταυτίζεται με την έννοια της εργασίας. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες απόψεις σχετικά με τη δημοφιλία της, η υδροπονική κηπουρική είναι μια αρχαία μορφή γεωργίας, η οποία χρονολογείται εδώ και 3.000 χρόνια. Υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργεια των φυτών σε νερό σε αιγυπτιακά αρχεία που χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου της περιόδου της Φαραώ Χατσεψούτ (Hatshepsut), δηλ. περίπου το 1460 π.Χ. Οι πιο γνωστοί υδροπονικοί κήποι του αρχαίου κόσμου ήταν οι περίφημοι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της υδροπονίας στην χώρα μας. Αυτό συμβαίνει λόγο της εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων αλλά και των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει η μέθοδος αυτή.

Τα πλεονεκτήματα της Υδροπονίας:

  1. Οικονομικότητα της μεθόδου

  2. Απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών

  3. Σταθερές και ποιοτικές σοδειές όλο τον χρόνο

  4. Χωρίς υπολείμματα χημικών

  5. Ελάχιστες εφαρμογές φυτοπροστασίας

  6. Εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχείων

  7. Αποφυγή ρύπανσης εδάφους και υπόγειων υδάτων

Όλοι μας έχουμε φτιάξει ένα υδροπονικό σύστημα και μάλιστα σε μικρή ηλικία

 

Το πείραμα με το βρεγμένο βαμβάκι είναι το πιο γνωστό υδροπονικό σύστημα στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Βέβαια αντί για βαμβάκι γίνεται η χρήση άλλων οικονομικότερων υλικών, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Τεχνολόγος Γεωπόνος

Φοιτητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Δυτικής Ελλάδος

 

Τα προϊόντα υδροπονίας είναι χορηγία από την εταιρεία GROW ACADEMY.