ΑΛΣΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΜΟΠΟΥΛΟΣ»

Όταν τον Φεβρουάριο του 1885 οι σιδηρόδρομοι Αττικής επέκτειναν την σιδηροδρομική γραμμή έως την Κηφισιά και έφθανε συχνά εκεί το ατμοκίνητο «Θηρίο», η ίδια εταιρεία αποφάσισε να εξωραΐσει την περιοχή. Ανάμεσα λοιπόν στον Πλάτανο και τον σιδηροδρομικό σταθμό, στην θέση που βρισκόταν ένα από τα πολλά κτήματα του Κωνσταντινουπολίτη εμπόρου Στέφανου Γεωργαντά, με αμπέλια και χοιροστάσια, δημιουργήθηκε το Άλσος.

Έτσι η περιοχή έγινε αγνώριστη. Φυτεύτηκαν φοίνικες, δημιουργήθηκαν ολόκληρα λουλουδένια χαλιά, φυτεύτηκαν πάρα πολλά λουλούδια, σε σχέδιο γαλλικού ρυθμού.

Το Άλσος Κηφισιάς, έκτασης 25 στρεμμάτων ήταν πάντα εξαιρετικά περιποιημένο, μεράκι του γενικού διευθυντού των σιδηροδρόμων Αττικής Πάνου Μπασιάκου.

Στο ζαχαροπλαστείο του Άλσους, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες συνήθιζαν να πηγαίνουν το απόγευμα με το τρένο για «παγωτό».

Ο ποιητής Γ. Δροσίνης, ο Θ. Δηλιγιάννης, ο Ε. Βενιζέλος, ο Ε. Μπενάκης έπαιρναν τον καφέ τους εκεί.

Άλσος Κηφισιάς - Δημήτρης Ζωμόπουλος

Έτσι το ατμοκίνητο «Θηρίο» και το Άλσος της Κηφισιάς υπήρξαν βασικοί συντελεστές της άνθησης της Κηφισιάς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Από το 1937 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 1940-1955 λόγω πολέμου, η ιστορία του Άλσους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις Ανθοκομικές εκθέσεις του Δήμου Κηφισιάς που γίνονται εκεί.

Κάθε Μάιο λοιπόν το όμορφο Άλσος πλημμυρίζει με τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών των Ανθοκομικών Εκθέσεων.

Αρχιτεκτονική

Το Άλσος αποτελεί χαρακτηριστικό και μοναδικό στην Αθήνα παράδειγμα κήπου που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την τεχνοτροπία της Γαλλικής Σχολής όπου επικρατεί η συμμετρία στον σχεδιασμό και την φύτευση και οι ευθείες γραμμές.